Muista ettet koskaan käytä kasvia,
jonka lajinmäärityksestä tai käytöstä et ole täysin varma!


Ahomansikka, Smultron, Fragaria vesca

Nuoret lehdet hiostettuna ja kuivattuna teeksi, marjat syödään tuoreena tai säilötään pakastamalla tai kuivaamalla.

Ahosuolaheinä, Bergsyra, Rumex acetosella

Lehdet pinaatin tavoin.

Heinäratamo, Svartkämpar, Plantago lanceolata

Lehdet keittoihin, muhennoksiin, perunasoseeseen, kuivattuna teeksi. Siemenet pellavansiemenen tapaan raakana tai puuroksi.

Iltahelokki, Nattljus, Oenothera biennis

Lääkekasvi.

Isomaksaruoho, Käringkål, Sedum telephium

Nuoret versot ja lehdet tuoreena salaatteihin tai kevyesti paistettuna kalan kanssa.

Kamomillasaunio, Kamomill, Matricaria recutita

Kukat teeksi, höyrytykseen.

Kanerva, Ljung, Calluna vulgaris

Kukkaversot teeksi. Antiseptinen.

Kangasajuruoho, Backtimjan, Thymus serpyllum

Versonlatvat kala- ja liharuokien mausteeksi. Teeksi. Desinfioiva, antibakteerinen.

Keto-orvokki, Styvmorsviol, Viola tricolor

Kukat tuoreena leivonnaisten tai jälkiruokien koristeeksi. Kukat voi jäädyttää jääpalan sisään.

Kevätesikko, Gullviva, Primula veris

Kukat teeksi ja simaan, lehdet salaatteihin, voileivälle. Maavarsi ja juuri myrkylliset.

Kultapiisku, Gullris, Solidago virgaurea

Kukkivat versot teeksi.

Kumina, Kummin, Carum carvi

Lehdet keittoihin ja salaatteihin, siemenet leivonnaisten, juustojen ja ruokien mausteeksi sekä teeksi. Juuret keittoihin.

Mesiangervo, Älggräs, Filipendula ulmaria

Nuoret kukat ja lehdet teeksi.

Mäkikuisma, Äkta johannesört, Hypericum perforatum

Lääkelain alainen rohto.

Mäkimeirami, Vild mejram, Origanum vulgare

Lehdet ja kukat kalan, lihan, pizzan ja salaattien mausteeksi.

Piharatamo, Groblad, Plantago major

Lehdet keittoihin, muhennoksiin, perunasoseeseen, kuivattuna teeksi. Siemenet pellavansiemenen tapaan raakana tai puuroksi.

Poimulehti, Daggkåpa, Alchemilla sp.

Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle, muhennoksiin, keittoihin.

Pukinparta, Ängshaverrot, Tragopogon pratensis

Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle. Juuret keväisin tai syksyisin esim. muhennoksiin.

Rohtorasti (Häränkieli), Oxtunga, Anchusa officinalis

Nuoret lehdet pinaatin tavoin.

Rohtotädyke, Ärenpris, Veronica officinalis

Kukkivat versonlatvat teeksi.

Rohtovirmajuuri, Läkevänderot, Valeriana officinalis

Lääkelain alainen rohtokasvi.

Ruiskaunokki, Blåklint, Centaurea cyanus

Terälehdet kuivattuna teeksi.

Ruoholaukka, Gräslök, Alliums schoenoprasum

Villi ruohosipuli. Lehdet salaatteihin, voileivälle, kala- ja munaruokien mausteeksi. Kukat syötäviä.

Siankärsämö, Rölleka, Achillea millefolium

Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle, muhennoksiin ja keittoihin, kukat teeksi.

Sikoangervo, Brudbröd, Filipendula vulgaris

Versojuurimukulat keittoihin ja kuivattuna jauhoksi leivontaan.

Ukontulikukka, Kungsljus, Verbascum thapsus

Kukat teeksi. Tee siivilöidään.

Väinönputki, Kvanne, Angelica archangelica

Varsi tuorevihanneksena, hilloksi. Lehdet voileivälle, keittoihin, kalaruokien mausteeksi. Siemenet mausteeksi.

Lisää tietoa luonnon hyötykasveista, niiden käytöstä sekä vaikutuksista

Aaltonen, T. & Corander, N.
        Luonnonvaraiset hyöty- ja myrkkykasvit
. Eräperinne 1997.
Alanko, P., Attila, P., Forsén, K. jne.
        Suomen terveyskasvit. Valitut Palat 1983.
Holmberg, P., Eklöf, M-L. & Pedersen, A.
        Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso- och kroppsvård
. Rabén Prisma 1998.
Piippo, S.
   
     Luonnon lääkeyrtit I. Tammi 2004.
Raipala-Cormier, V.
        Luontoäidin kotiapteekki. 1997.
Rautavaara, T.
        Mihin kasvimme kelpaavat. WSOY 1994.
Rautavaara, T., Typpi, S. & Vainio, H.
        Luonnon hyötykasvit ja luonnonmukainen viljely. WSOY 1996.